

## International Facial Aesthetic Dissection Course 2024 Dissector & Observer Schedule

## Thursday 14th November 2024

Time	Торіс		Speaker	Duration
8.30 - 9.00 am	Registration, opening remarks, inauguration			30 mins
9.00 - 9.20 am	Basic Anatomy of the Nose - Key points		AD + KK	20 mins
9.20 - 9.50 am	Open Rhinoplasty approach - DEMO by faculty		VRY	30 mins
9.50 - 10.50 am	DISSECTION TIME	cleaning and drawing		1 hr
		infiltration and incisions		
		dorsal skin flap and soft tissue elevation		
		exposing the septum		
10.50 - 11.20 am	Management of Dorsum, Hump reduction, osteo	Management of Dorsum, Hump reduction, osteotomies, Piezo - DEMO by faculty		30 mins
11.20 - 12.20 pm	DISSECTION TIME	bony cap removal, perichondrial flap elevation		1 hr
		ULC separation, cartilaginous hump resection		
		lateral osteotomies, medial/oblique osteotomies		
		transverse osteotomies and nasal bone stabilization		
1220 - 1.05 pm	LUNCH			
1.05 - 1.45 pm	Graft harvesting - Septum, concha, rib, spreader	flap - DEMO by faculty	KA	40 mins
4.45 0.45				41
1.45 - 2.45 pm	DISSECTION TIME	septal cartilage harvesting, septum suture to the anterior nasal spine		1 hr
		spreader flap		
		spreader graft,		
		upper lateral cartilage suture, perichondrial flaps suture		
2.45 - 3 pm	Spreader flaps/grafts, septal extension grafts, columellar strut - DEMO by faculty		KA	45 mins
3 - 4 pm		dome definition, limited cephalic resection of the lateral crus		1 hr
0 i p		septal extension graft, tongue in groove		
		columellar strut, footplates		
4 - 4.15 pm		Tea Break		
4.15 - 5 pm	Sutures : Tip, lateral crural, columellar suspensio	n, domal creation - DEMO by faculty	AD	45 mins
5 - 6 pm	DISSECTION TIME	tip and lateral crus sutures		1 hr
·		lateral crus transposition, columellar suspension		
		rim grafts, tip grafts		
		Closure with Alar base reduction	KA	

## Friday 15th November 2024

Time	Торіс		Speaker	Duration	
8.30 - 9.00 am	General facial anatomy, emphasis on Facial N and		KK/VD	30 mins	
9.00 - 9.45 am	Botulinium toxin - Basic info, muscles, where to in	nject, how much - DEMO by faculty	VST	45 mins	
	Upper 1/3 face + Masseter + Mentalis + DAO				
9.45 - 10.15 am	DISSECTION TIME			30 mins	
		mark key muscles and nerves, apply botox in key locations			
		inject			
	Hyaluronic acid fillers - Basic info, support				
	ligaments, where to inject, location and depth,				
10.15 - 11 am	types - DEMO by faculty		VD	45 mins	
11 - 11.45 am	DISSECTION TIME			45 mins	
		mark pockets of fatinject fillers in key locations			
11.45 - 12.15 pm	Thread lift - DEMO by faculty		KK/VD	30 mins	
12.15 - 12.45 pm	DISSECTION TIME			30 mins	
· · · · ·					
12.45 - 1.30 pm		Lunch			
· · ·					
1.30 - 2 pm	Gliding brow lift - DEMO by faculty		IVAR	30 mins	
2 - 2.45pm	DISSECTION TIME			45 mins	
·		marking & incison			
		suture			
	Upper lid blepharoplasty - Fat distribution, hollow				
2.45 - 3.30pm	correction - DEMO by faculty		IVAR	45 mins	
3.30 - 4.15 pm	DISSECTION TIME			45 mins	
·		marking& incision			
		ptosis			
		SSTT			
4.15 - 4.30 pm	Tea Break				
	Lower Lid Blepharoplasty - Fat distribution,				
4.30 - 5.15 pm	canthopexy - DEMO by faculty		SP	45 mins	
5.15 - 6.15 pm	DISSECTION TIME				
		Musculoplasty and Canthopexy		1 hr	

## Saturday 16th November 2024

Time	Торіс		Speaker	Duration
	Basic approach to face lift - surgical anatomy &			
8.15 - 8.45 am	patient selection		AM	30 mins
	MACS facelift - purse string suture and loops -			
8.45 - 9.45 am	DEMO by faculty		IVAR	1 hr
9.45 - 10.45 am	DISSECTION TIME	Skin flap marking and elevation		1 hr
		Placing the purse-string loop sutures		
	Lateral SMAS-ectomy and deep plane facelift -			
10.45 - 11.30 am	DEMO by faculty		AD	45 mins
11.30 - 12.30 pm	DISSECTION TIME	Incision and elevation of SMAS. SMAS-ectomy and fixation		1 hr
		Finding the deep plane and elevation and fixation		
12.30 - 1.15pm pm	LUNCH TIME			
	<b>COMMON LECTURE-</b> Surgical anatomy of the			
1.15-1.30pm - 12	Neck- The key to a good neck lift		AM	15 mins
	Neck lift - Pt assessment, incisions,			
	Platysmaplasty/ corsetoplasty - midline approach			
1.30 - 2.30 pm	- DEMO by faculty		IVAR	1 hr
2.30 - 3.30 pm	DISSECTION TIME			1 hr
3.30 - 3.45 pm	Auerswald net - DEMO by faculty		IVAR	15 mins
3.45 - 4 pm	DISSECTION TIME			15 mins
4 - 4.15 pm	Tea Break			
4.15 - 4.45 pm	Skin closure - DEMO by faculty		IVAR	30 mins
4.45 - 5.30 pm	DISSECTION TIME			45 mins
	Take home messages and free dissection time,			
5.30 - 6 pm	VOTE of thanks			